Informatica in de bovenbouw van havo & vwo

Informatica als examenvak  vwo

https://www.instruct.nl/kiesinformatica/

 

Informatica (ICT) is een keuze examenvak in elk profiel. Daarnaast is informatica een profielkeuzevak in het profiel Natuur & Techniek.

Voor informatica is geen speciale voorkennis nodig. In 4-vwo heb je een kennismaking met het vak. Het is een heel ander vak dan informatiekunde in de onderbouw. Het is een modern examenvak dat een rol speelt in bijna elke vervolgopleiding. Niet verplicht maar wel sterk aanbevolen om van je vervolgopleiding een succes te maken, een aanrader! Eigenlijk kan je niet zonder informatica (ICT) in je profiel.

 

ICT wordt toegepast in elke vervolgopleiding op hbo en universiteit

En ineens is het zover, je bent student op een hogeschool (hbo) of universiteit. Je krijgt te maken met toepassingen en praktijkopdrachten informatica (ICT) waarvan je nooit verwacht had dat het te maken had met de door jouw gekozen opleiding of beroep. Wie had dat gedacht? Plotsklaps ervaar je dat je minder weet en vooral kan met informatica dan je altijd gedacht had. Van sommige mogelijkheden bleek je nog nooit gehoord te hebben. En dat wordt nu ineens wel van je gevraagd, of je dat zelf maar even bij wilt spijkeren. Oeps, blijk je toch meer digitaal ongeletterd te zijn dan je dacht. 'Nooit gedacht dat kennis van gametechnologie bij bio-informatica een rol zou kunnen spelen?' om maar een voorbeeld te noemen.

Ontwerpen, beeldbewerking (photoshop), vormgeving, webdesign, gametechnologie, robotica, programmeren (apps maken), computercriminaliteit, kunstmatige intelligentie ...... informatica kent veel toepassingen.

 

Innovatie en nieuwe ontwikkelingen

Bij informatica besteden we veel tijd aan (nieuwe) ontwikkelingen (innovatie) die in de (digitale) samenleving plaatsvinden. We vinden het belangrijk de leerlingen goed voor te bereiden op een moderne maatschappij, waarin steeds meer zaken digitaal verlopen. We volgen het het nieuws op de voet en houden in de gaten welke ontwikkelingen er plaats vinden op het gebied van informatie- en communicatie technologie (informatica).

Denk bijvoorbeeld aan de 3D-printer, mogelijkheden van computers, tablets en smartphones, computercriminaliteit, kunstmatige intelligentie, virtual reality, augmented reality, programmeren (apps maken), webdesign, vormgeving met Photoshop en nog veel meer...

Computerbladen of handige websites op het gebied van ICT zijn ook vaak een belangrijke bron van informatie.

 

De wereld van morgen

Realiseer jij je eigenlijk wel dat je nu in het onderwijs opgeleid wordt voor beroepen die nu nog niet eens bestaan of die er in de toekomst heel anders uitzien dan nu? Informatica (ICT) is het vak bij uitstek dat je probeert voor te bereiden op de toekomstige moderne maatschappij, waarin heel veel staat te gebeuren met ICT, robots, nanotechnologie, ontwerpen, bio-informatica, onderwijs en noem maar op. Geen stoffig ouderwets vak waar je later niet veel aan hebt. Informatica bereidt je voor op de wereld van morgen: digitale geletterdheid!

 

Het maken van een app begint zonder computer.

 

 

 

 

 

 

 

 

Welke ontwikkelingen kunnen de wereld verbeteren, maar ook ... met welke apps of aanvullende hardware kan jij je smartphone of laptop beter gebruiken? Welke apps zou je zelf nog eens kunnen maken? Waarom is open source software bij uitstek geschikt als aanvulling voor je tablet, smartphone, laptop of pc? Onderstaand de onderwerpen die aan de orde komen bij het examenvak informatica (ICT).

 

Onderwerpen informatica

Ontwerpen & Design (mens & machine interactie)

Mediadesign (photoshop, vormgeving, beeld- en geluid)

Webtechnologie & Webdesign (html, css, javascript, php)

Gametechnologie (games, simulaties, modellen)

Robotica (programmeren, NXT, Arduino, RaspBerry PI)

Programmeren (apps maken voor pc, tablet, smartphone)

Computercriminaliteit & Security (privacy, virus, hacken)

Databasetechnologie (databases, sql, ms access, mysql)

Projectmanagement (pdca-cirkel, watervalmodel, SCRUM, Prince-2)

 

Informatica: een modern vak dat je voorbereidt op een toekomst waarin voor ICT een sleutelrol is weggelegd. Bij elke moderne opleiding, nu en in de toekomst, spelen de onderwerpen uit de informatica een belangrijke rol.

Voor elk profiel!

 

Wat gaan virtual reality, augmented reality en Internet of Things (IoT) in de toekomst brengen?

Hoe maken we daarmee bijvoorbeeld het onderwijs beter?

Met de draadloze VR BRIL waan je in een andere dimensie. Dankzij de 360 graden 3D-videotechnologie heb je bijvoorbeeld de beste plek in het theater of loop je dwars door de game die je speelt. Ga virtueel op bezoek bij vrienden in een ander land en laat je overrompelen door de indrukwekkende ervaring.
De VR BRIL levert een bijzondere kijkervaring dankzij het 5,7 inch Quad HD Super AMOLED display. De draadloze headset is zeer comfortabel door het gebruik van zachte, flexibele en lichtgewicht materialen. Je bedient hem intuïtief via het touchpad aan de zijkant. Daarnaast zorgen de lenzen en de focus instelmogelijkheden ervoor dat mensen met een bril zonder moeite gebruik kunnen maken van de VR BRIL.

Mogelijkheden voor gebruik VR-bril in de zorgsector
Gezondheidszorg is een van de grootste gebruikers van virtual reality, die de operatie simulatie, fobie behandeling, robotchirurgie en vaardigheidstrainingen omvat. Eén van de voordelen van deze technologie is dat het mogelijk gezondheidswerkers nieuwe vaardigheden leren in een veilige omgeving.  Daarnaast, niet onbelangrijk, kan dit zonder dat er gevaar is voor de patiënt.
Virtual robotchirurgie
Een populaire gebruik van deze technologie is robotchirurgie. Hier wordt de operatie uitgevoerd door een robotinrichting - gecontroleerd door een menselijke chirurg, wat tijd en het risico op complicaties verkleint. Virtual reality wordt ook gebruikt voor trainingsdoeleinden en op het gebied van remote telechirurgie waarbij operatie wordt uitgevoerd door de chirurg op een andere locatie aan de patiënt.
Diagnostiek en chirurgie
Virtual reality kom je ook tegen in de diagnostiek en de chirurgie: met echo’s en scans kunnen 3D-modellen gemaakt worden en een virtuele wereld creëren worden waarin artsen door het lichaam van een patiënt kunnen lopen en het letterlijk van alle kanten kunnen bekijken om aandoeningen op te sporen en diagnoses te stellen. Ingewikkelde behandelingen of operaties kunnen ook geoefend worden met virtual reality technologie.
Revalideren
Tevens kunnen patiënten die motorische functies kwijtgeraakt zijn na een beroerte met virtuele revalidatieprogramma's en realtime feedback hun oefeningen doen.
Andere toepassingen van virtual reality: 
- training en simulatie van behandelingen en operaties op basis van virtual reality;
- psychiater, psycholoog en POH GGZ behandelen straks hun cliënten (deels) met een VR-bril;

Virtual reality in de tandheelkunde;
Virtual reality in de geneeskunde;
Virtual reality in de verpleging;
Virtual reality in de chirurgie;
Chirurgie simulatie;
Virtual reality therapieën;
Virtual reality in fobie behandeling;
Virtual reality behandeling voor PTSS;
Virtual reality behandeling voor autisme;
Virtual reality gezondheidskwesties;
Virtual reality voor gehandicapten.
 
Je ziet in deze greep van toepassingen al dat een toekomst zonder informatica (ICT) ondenkbaar is.

 

Bij informatica leer je omgaan met moderne informatiesystemen. Je krijgt inzicht hoe deze systemen werken en gebruikt worden, je leert logisch denken (logica), analyseren, ontwerpen en programmeren. Je leert een manier om nieuwe dingen aan te pakken (innovatie) en je wordt voorbereid op bestaande en nog niet bestaande beroepen. Een dynamisch vak dat je voorbereid op de toekomst.

Ontwerpen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderstaand zie je de profielopbouw op het vwo: